Heb jij te maken met een kakkerlakkenplaag en wil je daar graag iets aan gaan doen? Om er voor te zorgen dat de situatie in de kiem kan worden gesmoord is het altijd van belang om niet alleen snel, maar ook gepast actie te ondernemen. Veel mensen gaan kakkerlakken bestrijden met middelen die weinig effectief blijken te zijn waardoor de plaag niet echt wordt aangepakt, maar soms zelfs nog verergerd. Het spreekt voor zich dat hierdoor de situatie al snel kan escaleren en dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Door rekening te houden met de verschillende punten zoals opgenomen in deze checklist is het doorgaans perfect mogelijk om jouw probleem met kakkerlakken in de kern en dus op meest efficiënte wijze aan te pakken.

Check 1: Het voorkomen van een kakkerlakkenprobleem

Het merendeel van deze checklist gaat uiteraard over hoe je precies kakkerlakken kan bestrijden. Echter willen we vooraleer we hier dieper op ingaan even de nodige aandacht besteden aan het voorkomen van een kakkerlakkenprobleem. Wat dit betreft zijn er namelijk verschillende preventieve maatregelen die je kan nemen. Welke maatregelen dit precies zijn wordt meteen duidelijk door het raadplegen van het onderstaande overzicht.

 

  • Probeer kamerplanten niet teveel water te geven. Kakkerlakken staan er om bekend dol te zijn op vochtige plaatsen. Dit geldt misschien nog wel in het bijzonder voor (te) vochtige potgrond. Omwille van deze reden is het altijd van belang om je kamerplanten niet meer water te geven dan daadwerkelijk noodzakelijk is.

 

  • In lijn met de eerste tip ligt het feit dat kakkerlakken er om bekend staan dol te zijn om zowel warme als vochtige ruimtes in huis. Het gaat hierbij misschien nog wel niet in het minst over de badkamer. Omwille van deze reden is het altijd belangrijk om in je huis ofwel voldoende verkoeling te voorzien ofwel een goede ventilatie te regelen. In principe wordt er gesteld dat een luchtvochtigheid van 50 procent ideaal is.

 

  • Kakkerlakken houden er van om zich te verstoppen in bijvoorbeeld naden en kieren die zich in je huis bevinden. Deze ruimtes kunnen terug te vinden zijn achter bijvoorbeeld plinten, maar ook in wanden. Omwille van deze reden is het altijd een goed idee om te proberen deze plaatsen zo onaangenaam mogelijk te maken voor kakkerlakken om zich te verschuilen. Dit doe je het best door ze zoveel mogelijk af te dekken of op te stoppen.

Check 2: Keuze tussen zelf kakkerlakken bestrijden of uitbesteden

Wat het bestrijden van kakkerlakken betreft zijn er twee verschillende keuzes die je kan maken. In eerste instantie zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om te proberen de kakkerlakken zelf te bestrijden, maar daarnaast is het ook een optie om hiervoor een beroep te doen op een echte professional. In het eerste geval betekent dit een flinke uitdaging voor jezelf als eigenaar of huurder van de woning, maar je kan er wel een mooie som geld mee besparen. In ieder geval, is er gewoon sprake van een kakkerlakkenprobleem? Dan zou je er eventueel voor kunnen kiezen om dit probleem zelf aan te pakken.

 

Is er echter sprake van een heuse plaag? In dat geval is het doorgaans toch interessanter om een professional de situatie aan te laten pakken. Je moet immers altijd in je achterhoofd houden dat, hoe langer het kakkerlakkenprobleem in je huis blijft aanhouden, des te groter de overlast kan worden en bovendien ook des te meer kakkerlakken er kunnen opduiken. Het betreft hier een diertje welke zich enorm snel kan voortplanten. Ook dit is zeker iets om rekening mee te houden wanneer je een keuze gaat maken met betrekking tot hoe je, je kakkerlakkenprobleem zal proberen aan te pakken.

Check 3: Het bestrijden van kakkerlakken

Ondanks het feit dat er enkele mogelijkheden bestaan om de kans op kakkerlakken in je huis aanzienlijk te beperken betekent dit uiteraard niet dat elk risico voor de volle honderd procent kan worden uitgesloten, in tegendeel. Heb jij toch te maken met een kakkerlakkenprobleem in je huis en wil je deze graag aanpakken? Dan kan je voor het bestrijden van dit ongedierte gebruikmaken van de hieronder aangegeven mogelijkheden:

 

  • Maak gebruik van lokdozen. Het plaatsen van dergelijke lokdozen zorgt er voor dat je op een efficiënte manier kakkerlakken kan ‘lokken’ om ze vervolgens te verwijderen.

 

  • Maak gebruik van gif. Op het ogenblik dat je er voor kiest om voor het bestrijden van je kakkerlakken een beroep te doen op een professional zal je kunnen vaststellen dat deze steeds gebruik zal maken van een soort van gif. Het kan hierbij niet alleen gaan om poeder of schuim, maar ook om korrels. In principe is dit de meest efficiënte oplossing tegen kakkerlakken.

 

  • Er zijn op de markt speciale,  elektronische verjagers terug te vinden die je mogelijks zou kunnen gaan inzetten tegen kakkerlakken. Ondanks het feit dat dergelijke verjagers in eerste instantie best interessant kunnen lijken moet het gezegd dat ze dat in de praktijk helemaal niet zijn. Ze schieten niet zelden hun doel compleet voorbij waardoor het eigenlijk een beetje weggegooid geld is.